Motivatie voor gezonde gewoontes

Motivatie voor gezonde gewoontes

Een verpletterende diagnose
Hij was in zijn zestiger jaren. Vanwege kortademigheid besloot hij een dokter te raadplegen. Niet veel later kreeg hij zijn diagnose: longkanker. Hij had nog 6-9 maanden te leven…
Het overkwam Stamatis Moraitis in 1976 toen hij in de VS woonde.

Chemo geweigerd en terug naar Griekenland
Hij besloot het aanbod voor chemo af te slaan. In plaats daarvan ging hij, samen met zijn vrouw Elpiniki, terug naar Griekenland.
Daar woonde zijn familie.
Daarnaast was een begrafenis daar slechts 200 dollar. Veel goedkoper dan in de VS waar het al snel enkele duizenden dollars zou zijn. Door een goedkopere begrafenis kon hij meer geld nalaten voor zijn vrouw.

In Ikaria trokken ze in bij zijn ouders waar hij aanvankelijk de tijd door bracht in bed. Na enige tijd kon hij weer uit bed en nam zijn energie toe totdat hij op een dag zelfs weer groente ging verbouwen. Niet om zelf nog te oogsten, maar omdat hij het heerlijk vond om buiten bezig te zijn. Geleidelijk aan ging hij meer doen.

Hij vergat dood te gaan..
Weken verstreken, maanden verstreken. Jaren verstreken zelfs. Hij zag zijn ouders en kinderen dagelijks, ging naar de kerk, werkte op het land, deed veel dutjes en werkte op het land. Uiteindelijk is hij een aantal decennia later overleden. Kankervrij. 97 jaar is hij geworden volgens de papieren. Zelf zegt hij dat hij zelfs 102 is geworden. Zoals een inwoner van Ikaira omschreef; “We vergeten dood te gaan”.

Wat is het geheim?
Wat was er zo gezond aan zijn levensstijl?
Ikaria is een eiland. 1 van de gebieden die vallen onder de blue zones. Blue zones zijn erg interessante zones. De mensen worden daar relatief vaak in goede gezondheid ouder dan 100. Blijkbaar leven ze in Ikaria gezond waardoor ze erg oud worden. Een inspirerend verhaal om motivatie uit te halen om zelf ook gezond gewoontes te implementeren.

Welke gewoontes zijn dan zo gezond?
Zie hier wat hij er zelf over te vertellen heeft decennia na zijn diagnose: 🙂

Hoe dan?!

– Op zondag gaat Stamatis naar de kerk.
– In Ikaria staan ze laat op, ze dragen niet eens een horloge.
– Elke dag drinken ze een paar glazen van de lokale wijn.
– Ze drinken per dag een paar kopjes koffie.
– ‘s Avonds zijn ze tot laat te vinden in de taverne waar ze spelletjes spelen.
– Ze drinken diverse soorten thee.
– Vlees wordt er weinig gegeten ongeveer 1x per week.
– 2x per week ligt er vis op het bord.
– Ze drinken daar geitenmelk.
– Ze eten veel verse groenten waaronder veel bonen.
– Er wordt veel – niet verhitte – olijfolie gebruikt.
– Regelmatig wordt er een dutje tussendoor gedaan.
– Actief leven, vooral bezig om groente te verbouwen en oogsten.
– Brood eten met een lage glycemische waarde.
– En de mensen in Ikaria hebben daar – op hoge leeftijd – regelmatig seks.
– Ze genoten van het leven!

Onderzoek
Ikaria en haar inwoners zijn een bron voor onderzoekers. Onderzoekers die geĂŻnteresseerd in de gezonde gewoontes van de mensen in deze blue zones. Een van deze onderzoekers is Dan Buettner. Ook hij vroeg zich waarom 4x zoveel manen in Ikaria boven de 90 werden dan in de VS. Hij sprak met de mensen daar. Het viel hem niet alleen op dat de mensen daar ouder werden. Ook werden ze gezond ouder. Dementie en depressie komen ook minder voor daar. Als ze stierven, stierven ze vaak scherp van geest nog.

Hij ontmoette daar een man die 95 was en nog viool speelde.
Hij ontmoette een 98 jarige vrouw die nog een eigen hotel runde en daarnaast nog pokerde in de weekenden om nog wat geld te verdienen.

Op een dag wilde hij zijn dokters nog vertellen dat hij gezond was, maar die leefden niet meer.

Wat zegt de lokale arts daar over de gezonde gewoontes?

Geen besef van tijd, dus minder stress
Ze beginnen na een late avond pas laat aan de dag. De lokale arts daar vertelt:
“We wake up late and always take naps. I don’t even open my office until 11 a.m. because no one comes before then. Have you noticed that no one wears a watch here? No clock is working correctly. When you invite someone to lunch, they might come at 10 a.m. or 6 p.m. We simply don’t care about the clock here.”

Gebruik van honing
De honing daar wordt gebruikt als medicijn voor veel aandoeningen. Van een kater tot een griep tot wondverzorging.
Ouderen nemen daar regelmatig ‘s ochtends een lepel honing.

Thee drinken
‘s avonds drinken de inwoners van deze Blue zone veel thee. Mountain tea noemen ze het zelf. Theesoorten als: paardenbloem met citroen marjolein, munt, rozemarijn en salie. De verschillende theesoorten hebben verschillende werkingen tegen diverse ontstekingen en bloeddrukproblemen, onderzocht Dr. Chinou, die de meest gebruikte kruiden van Ikaria onderzocht heeft.

Meer onderzoek van Dr. Chinou

Het dutje

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat zo nu en dan een dutje 12% minder kans gaf op hart en vaatziekten. 3x per week een dutje gaf zelfs 37% minder kans op hart en vaatziekten!

Seks
80% van de mannen tussen de 65 en 100 jaar regelmatig seks had, waarvan een kwart aan gaf a “good duration” en een “achievement” te hebben.

Gezond leven leidt dus bij de mensen in deze Blue zone niet alleen tot ouder worden, maar ook nog eens tot gezonder oud worden. Motivatie dus om wat van deze gezonde gewoontes over te nemen!

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zoeken
Recente Berichten
Categorieën

Verbeter ook je resultaten en uitkomsten...

Schrijf in voor de maandelijkse mail!